Image

Current Affairs MCQ17 October 2025

1. So what is the Indian defence company that recently received Mini Ratna status?
A) Mazagon Dock Shipbuilders Limited.
B) Hindustan shipyard Limited (HSL).
C) Cochin Shipyard Limited
D) Garden Reach Shipbuilders and Engineers.

B) Hindustan Shipyard Limited (HSL).

 

2. When does NHAI plan to utilize 100 percent of municipal waste to construct roads?
A) 2025
B) 2026
C) 2027
D) 2030

Answer: C) 2027

3. At what was the Female Labour Force Participation Rate (FLFPR) in India in 2023-24?
A) 23%
B) 35%
C) 42%
D) 50%

Answer: C) 42%

4. According to the EPFO rule simplification, the subscribers are now allowed to withdraw:
A) Only employee share
B) 50% of PF balance
C) 75% of PF balance
D) 100% of eligible PF balance

Response: D) 100 percent of eligible PF balance.

5. What is the number of employment opportunities to be generated in the course of the MoU between the Government of India and Zomato annually?
A) 1 lakh
B) 2.5 lakh
C) 5 lakh
D) 10 lakh

Answer: B) 2.5 lakh

6. Who is the partner that Bharti Airtel collaborated with to offer sophisticated cloud services in India?
A) Microsoft
B) IBM
C) Amazon Web Services
D) Google Cloud

Answer: B) IBM

7. What is the name of the BNPL company that was instructed by RBI to shut down due to absence of regulatory license?
A) Simpl
B) LazyPay
C) ZestMoney
D) PayU

Answer: A) Simpl

8. Bajaj Finserv re-branded its insurance enterprises to:
A) Bajaj Life and Bajaj general insurance.
B) Bajaj Health & Bajaj Life
C) Bajaj Insurance & Bajaj Life
D) Bajaj General Insurance and Life Insurance.

Response: D) Bajaj General Insurance and Bajaj Life Insurance.

9. Who was given SEBI permission to open a new mutual fund?
A) Aditya Birla Sun Life
B) Nuvama Wealth Management
C) SBI Mutual Fund
D) HDFC Mutual Fund

Choice: B) Nuvama Wealth Management.

10. What was the number of users who purchased the FASTag Annual Pass in the first two months?
A) 10 lakh
B) 15 lakh
C) 25 lakh
D) 50 lakh

Answer: C) 25 lakh

11. What are the two new insurance plans that LIC initiated under Next Gen GST?
1) LIC Jeevan Anand and LIC Jeevan Pragati.
B) LIC JAN SURAKSHA as well as LIC BIMA LAKSHMI.
C) LIC New Endowment and LIC Suraksha Plan.
D) Bima Jyoti and LIC Jeevan Shanti.
Response: B) LIC JAN SURAKSHA and LIC BIMA LAKSHMI.

12. Which delivery partner retirement plan is offered by Zomato and HDFC Pension?
A) NPS Individual Model
B) Gig

Month: 

Category: